Verslag leesgroep Socialisten Noord (24/01)

‘How to Blow Up a Pipeline’. Een niet te negeren titel van een boek met een niet te negeren boodschap. Misschien heb je de fel rood-oranje kaft voorbij zien komen op foto’s van het klimaatprotest op zaterdag 28 januari, waarbij de A12 in Den Haag bezet werd door klimaatactivisten, onder andere Extinction Rebellion. Dit boek was het onderwerp van de eerste bijeenkomst van de introductie-leesgroep Marxisme van Socialisten Noord, afgelopen dinsdag 24 januari. We bespraken het eerste hoofdstuk van dit werk, met een enorm actueel onderwerp: de strijd voor het klimaat en tegen de opwarming van de aarde, een opgave die iedereen aangaat.

Kapitalisme en klimaatverandering zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alsmaar uitdijende vervuilende fabrieken, steeds maar groeiende winsten en een schijnbaar onwrikbare fossiele industrie die zelfs met alle aandacht naar klimaatverandering elk jaar blijft groeien. Alles voor grotere winsten; ten koste van het klimaat en onze leefomgeving. Daarom de keuze voor How To Blow Up a Pipeline, in het Nederlands bekend als ‘Eco-Sabotage’, van Andreas Malm, als eerste boek op onze leeslijst. Een relatief toegankelijk boek, met een thema dat voor iedereen relevant is.

We begonnen de avond met oude bekenden en nieuwe gezichten, in onze ruimte in Backbone050. We hebben het eerste hoofdstuk samengevat, om iedereen op dezelfde spreekwoordelijke pagina te krijgen, waarna het gesprek over de geschiedenis van de klimaatbeweging en andere actiegroepen al snel los kwam. Waarom is de strijd voor het klimaat nog steeds zo mild en vredelievend? Wanneer is het tijd om een andere techniek te proberen, en zijn we allemaal misschien te beleefd om iets radicalers te doen dan protesteren? Is vredelievendheid inderdaad de juiste weg, zoals Extinction Rebellion ons vertelt, of is er een radicale flank nodig die niet schuwt voor sabotage of andere minder geweldloze manieren? En waarom, terwijl voor veel mensen het klimaatprobleem voorin hun gedachten zit, is een groot deel van de bevolking niet bereid om heftigere stappen te nemen?

Allemaal vragen die we hebben besproken tijdens onze eerste bijeenkomst, waar logischerwijs niet altijd meteen een goed antwoord op te vinden was. Wel hebben we nagedacht en gesproken over verschillende opvattingen, zijn we tot nieuwe inzichten gekomen over de geschiedenis en werkwijzen van actiegroepen door de jaren heen, en hoe we ons hier als linkse beweging tot verhouden. Hebben we echter nu de oplossing, na één avond discussiëren? Dat niet, maar we geven onszelf nog een kans op de volgende bijeenkomst, waar we de laatste twee hoofdstukken van het boek bespreken 😉

Voel je welkom op dinsdag 14 februari, 19:30, in Backbone050 om mee te praten over de laatste twee hoofdstukken, ook als je deze keer niet bij was. Neem vooral contact op met ons via noord@socialisten.org voor meer informatie, een gratis e-pub van het boek en een link naar de audio-versie. We zien graag nieuwe gezichten, dus hopelijk tot dan!