Onze marxistische leesgroep vordert!

Op 26 maart kwam onze marxistische leesgroep samen om het tweede werk van dit jaar af te sluiten: Muiterij van Peter Mertens, algemeen secretaris van de Belgische PVDA-PTB. We bespraken deze sessie de laatste drie hoofdstukken van het boek.

In dit deel van het boek kwam de strijd van het mondiale zuiden aan bod. Onder meer werd besproken hoe het Westen, op eigentijdse manieren als leningen en schulden, nog altijd de Derde Wereld weet uit te buiten. Ook werd behandeld hoe in Oekraïne de arme Oekraïense bevolking en de arme Russische bevolking tegen elkaar worden opgezet, en een strijd op leven en dood met elkaar uitvechten terwijl grote Westerse bedrijven massaal het eigendom van de Oekraïense grond (de vruchtbaarste ter wereld) weten te claimen. Tot slot werd ingegaan op het begrip ‘muiterij’, de titel van het werk.

Als positieve punten noemden de deelnemers dat het boek erg toegankelijk is. Het laat op eenvoudige wijze zien hoe economische belangen vorm geven aan onze maatschappij, op vaak perverse en zelfs bloedige wijze. Het PVDA-werk werd vergeleken met de literatuur die de Socialistische Partij (SP) in Nederland publiceert. In deze vergelijking werd Muiterij vele malen beter en scherper bevonden dan de producten van de SP. Daarbij wist Mertens toch een ‘lekkere leesbaarheid’ te behouden.

Wel misten de deelnemers bij het lezen van dit werk diepgang op sommige punten. Het bleef bij een tamelijk algemeen verhaal waar de hoofdstukken veelal op zichzelf leken te staan, zonder dat het naar een logische conclusie opbouwde. Het slothoofdstuk wist het niet tot een geheel te smeden, waardoor het boek niet naar een doel toe leek te werken.

Sommige deelnemers merkten op dat het werk een goede introductie kan vormen op het socialistische wereldbeeld. Het is het type boek dat je aanraadt aan niet-linkse vrienden, wanneer je zelf de feiten niet paraat hebt om iemand in een gesprek mee om de oren te slaan. Het werd in dat opzicht aangemerkt als een “Blackshirts and Reds-lite”.

De leesgroep was het eens dat we Muiterij zouden uitlenen aan familieleden en vrienden die nog niet heel erg politiek bewust zijn, maar wel open staan voor linkse ideeën. Ook is het geschikt als naslagwerk, om basale feitenkennis op te bouwen en een overzicht te krijgen van het verloop van bepaalde ontwikkelingen zoals het ontstaan van het conflict tussen Poetin en de Westerse leiders (voorheen goede vrienden).

Iedere twee weken komen we op de dinsdag om 19:30 samen aan de Travertijnstraat 12 om gezamenlijk boeken te lezen die ons helpen de wereld beter te begrijpen. Over twee weken, op 9 april, beginnen we met Systeembreuk van Kohei Saito. Wil jij meelezen? Stuur ons een mailtje op noord@socialisten.org, of een dm op instagram, en laat het ons weten! Dan zorgen wij dat we je de volgende keer kunnen verwelkomen. Tot dan!