Op de planning: Peter Mertens’ Muiterij

Op 27 februari 2024 organiseerden we de tweede sessie van de marxistische leesgroep van Socialisten Noord. We lazen het tweede deel van Wat we gemeen hebben van Thijs Lijster, zijn boek over de meent (een ruimte of omgeving die beheerd en gebruikt wordt door een gemeenschap met een gedeeld doel). 

Nadat we vorige keer het begrip ‘meent’ bespraken en keken naar moderne verschijningsvormen van de meent, bespraken we deze keer de politieke ideeën van Lijster over ´commonisme’ en hoe dat wel of niet verschilt van bestaande theorieën van socialisme of communisme. 

Het was een erg interessant en dynamisch gesprek, waarbij we ook keken hoe we de meent kunnen gebruiken in onze politieke praktijk en de opbouw van een socialistische samenleving. Naderhand hadden we nog een gezellige naborrel.

De Groningse leesgroep gaat komende dinsdag (12 maart 2024) verder met de eerste helft van het boek van Peter Mertens, algemeen secretaris van de Belgische PVDA. Zijn boek Muiterij gaat onder andere over de hoge inflatie, de positie van Europa in het conflict tussen de VS en China en de opwinding van het wereldgebeuren na de pandemie. Stuur ons gerust een berichtje op noord@socialisten.org voor meer informatie of een digitaal exemplaar van het boek!